Nieuw in de VGWM-commissie? Stel domme vragen!

Nieuw in de VGWM-commissie? Stel domme vragen!

Ik weet hoe het is om in een werkomgeving te zijn waar je je liever ziek meldt. Maar ik weet ook dat ziek zijn ten koste gaat van de doelgroep waarmee je werkt, of het product dat je zo goed vindt. Als je hier iets aan wilt doen is zitting nemen in de VGWM-commissie van de ondernemingsraad een goede stap. En ontdek daar de meerwaarde van 'domme' vragen.

Ook een werknemer kan, als niet-or-lid, deelnemen in de VGWM-commissie. Zit je eenmaal in de commissie, dan kan het zijn dat de gehele commissie nieuw is en dat iedereen zoekend is naar ‘wat nu?’ Maar het kan ook dat je op een rijdende trein bent gesprongen en je jezelf afvraagt: wat nu?

Begin bij de basis

Mijn advies is: begin bij de basis. Die basis bevindt zich zowel op papier als in het menselijk contact.

  • Papier: als het goed is is er een instellingsbesluit dat de kaders aangeeft van het mandaat en de werkwijze van de commissie. Er ligt wellicht een jaarplan van de organisatie of de VGWM-commissie. Lees deze eens door.
  • Bespreek eens wat men in de VGWM-commissie wil bereiken. Wat zijn de drijfveren en op welk gebied lopen de leden warm, of niet, met betrekking tot de thema’s binnen de commissie.
Ontdek de meerwaarde van 'domme' vragen”

Als je nieuw bent in een bestaande VGWM-commissie, gun jezelf dan de tijd. Maar vergeet niet dat je vanaf dag 1 al een belangrijke meerwaarde kan hebben, namelijk die van de ‘domme’ vragen. Omdat je de informatie als nieuweling hoort kun je zorgen dat je met je vragen de onbewuste oogkleppen van de commissieleden opent en daarmee de adviezen aan de or verbetert.

Patronen zien

Je kunt patronen zien in de samenwerking tussen de commissie en de ondernemingsraad of de mensen in het netwerk van de VGWM (preventiemedewerker, arbocoördinator, vertrouwenspersoon, bedrijfsarts). Het bespreken van die patronen kan echt meerwaarde hebben. Lees jezelf inhoudelijk langzaam in, pak vervolgens je speerpunten en ga er mee aan de slag. Ik wens je een fluitende carrière in de VGWM-commissie toe.

Lees ook:

Tip! Tijdens de 19e editie van de Landelijke VGWM-dag op 9 maart 2023 legt Stef Soons je uit hoe je als or-lid het goede gesprek voert met het arbonetwerk in je organisatie. En Jan Bubberman laat zien hoe je resultaatgericht kunt werken als VGWM-commissie. . Bekijk het programma.