Or NautaDutilh onder voorwaarden akkoord met vertrek naar Zuidas

Or NautaDutilh onder voorwaarden akkoord met vertrek naar Zuidas

De ondenemingsraad van NautaDutilh, het op één na grootste advocatenkantoor van Nederland, verzet zich niet langer tegen verhuizing van het hoofdkantoor naar Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van NautaDutilh tegenover het Financieele Dagblad.

Vanaf 2024 zullen de Rotterdamse partners van het kantoor in principe drie dagen per week op de Zuidas in Amsterdam moeten werken. Het internationale advocatenkantoor heeft daar al een vestiging. In november 2022 werd een adviesaanvraag op een voorgenomen besluit tot de verhuizing bij de or ingediend.

Neutraal advies or

De or heeft onlangs een ‘neutraal ‘advies’ afgegeven. Wel worden er enkele voorwaarden verbonden aan de verhuizing, zoals het aanhouden van een 'kantoorhub' met flexplekken in Rotterdam. Dit is bedoeld voor advocaten die op de andere twee dagen niet in Amsterdam of thuis willen werken, of als er met klanten in Rotterdam afsrpaken zijn. Publiekelijk wil de or, aldus persvoorlichter Bax, ondanks herhaald verzoek van ornet.nl niet met een uitgebeidere toelichting op zijn neutrale advies reageren.

Prestigieus

De ontstaansgeschiedenis van NautaDutilh, dat in 1724 werd opgericht, ligt grotendeels in dienstverlening aan de scheepvaart en de haven. Vooraanstaande Rotterdamse partners hebben zich lange tijd verzet tegen een verhuizing naar de Zuidas, waar grotendeels bedrijven uit de financiële sector zijn gevestigd.

Een vertrek uit Rotterdam lag zelfs zo gevoelig dat het veelal niet tijdens partnervergaderingen besproken mocht worden. Bovendien verhuisde NautaDutilh in 2015 nog naar een prestigieus nieuw gebouw aan het Weena, tegenover het centraal station.

Een deel van de vooral oudere Rotterdamse partners heeft inmiddels afscheid genomen, waardoor de focus van het kantoor op Amsterdam is komen te liggen. Na de verhuizing naar de Zuidas houdt NautaDutilh in Rotterdam naar verluidt tot 2029 wel nog een 'kantoorhub met flexplekken' aan. Dit voor de Rotterdamse advocaten die op de andere twee dagen niet in Amsterdam of thuis willen werken, of als er met klanten in Rotterdam gesproken moet worden.

NautaDutilh heeft circa 60 partners, 400 advocaten, fiscalisten en notarissen en ongeveer 300 medewerkers in ondersteunende functies. Het kantoor overtroefde in 2021 met een omzet van 199 miljoen zijn grote concurrent De Brauw Blackstone Westbroek. NautaDutilh heeft ook vestigingen in Londen, Luxemburg en Brussel.

Gezichtsbepalend bedrijf

'Jammer voor Rotterdam dat zo'n gezichtsbepalend bedrijf vertrekt', vindt haveneconoom Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit in het FD. 'Rotterdam wil zich als Europese maritieme hoofdstad presenteren. Daar past een ecosysteem van zakelijke juridisch dienstverleners bij.’

'Veel jonge talenten willen toch in Amsterdam zitten’ ”

Consultant Gerard Tanja van Venturis Consultancy in Weert ziet echter naast de groeiende kapitaalmarkt en de concentratie hiervan op de Zuidas nog andere argumenten voor het besluit van NautaDutilh. 'Veel jonge talenten willen toch in Amsterdam zitten. Daarnaast is een structuur met meerdere kantoren in deze tijd van hybride werken altijd duurder.'

Lees ook: