Belastingplan 2023: 'Arbeid en vermogen meer in balans'

Belastingplan 2023: 'Arbeid en vermogen meer in balans'

De belastingdruk op arbeid en vermogen moet meer in balans worden gebracht, zo luidt een van de uitgangspunten van het Belastingplan 2023. Werken, en ook meer uren werken, moet aantrekkelijker worden mede dankzij een extra verhoging van de arbeidskorting. Dat levert vooral een voordeel op voor de inkomens tot 37.000 euro.

Het geld moet volgens dit wetsvoorstel voortkomen uit lastenverzwaringen bij bedrijven, waarvan de opbrengst voor een deel weer wordt gebruikt voor gunstige structurele maatregelen voor het mkb en voor werkenden.

Het plan heeft met name gevolgen voor de vennootschapsbelasting (het lage tarief voor de eerste twee ton stijgt met 4 procent) en voor de zelfstandigenaftrek, die versneld wordt afgebouwd. Verder wordt de doelmatigheidsmarge van het gebruikelijk loon voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) afgeschaft.

Arbeidskorting

Deze maatregelen leveren volgens het Ministerie van Financiën 5 miljard euro op, waarmee de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en ondernemers kunnen worden verkleind. Werkenden met een inkomen tot 115.000 euro profiteren van de hogere arbeidskorting, waardoor de gemiddelde belastingdruk daalt. Zij gaan er netto tot 500 euro per jaar op vooruit. De hoogte van de arbeidskorting hangt af van de leeftijd en de hoogte van het inkomen.

Inkomstenbelasting

Het laagste tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt in 2023 verlaagd met 0,14 procentpunt. Het daalt van 37,07 naar 36,93 procent. Een werknemer krijgt hiermee een voordeel van netto maximaal 102 euro per jaar. In de 1e schijf vallen inkomens tot 73.071 euro. Dat is € 69.398 in 2022.

Lees ook

Investeren

Om de werkgeverslasten van bedrijven te verlagen en investeringen aantrekkelijker te maken wordt structureel 600 miljoen euro beloofd. Daarbij gaat het onder meer om aanpassingen in box 2 (vanaf 2024) en een lagere premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds voor kleine werkgevers. Ook worden de regelingen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) uitgebreid.

Werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) wordt uitgebreid, waardoor werkgevers meer onbelaste vergoedingen kunnen schenken aan werknemers. De vrije ruimte in de WKR wordt alleen in 2023 vergroot van 1,7 procent naar 3 procent tot een loonsom van 400.000 euro. Dat blijkt uit de vierde Nota van wijziging Belastingplan 2023. Is de loonsom hoger, dan heeft de werkgever over het meerdere een vrije ruimte van 1,18 procent. Vanaf 1 januari 2024 is de vrije ruimte 1,92 procent tot 4 ton loonsom, het percentage dat het Ministerie van Financiën had willen hanteren voor 2023. Boven 4 ton is en blijft de vrijstelling 1,18 procent.

Thuiswerkvergoeding

De vergoeding die werkgevers onbelast mogen verstrekken aan mensen die thuiswerken gaat omhoog met 13 cent per dag, naar 2,13 euro. Ook deze verhoging is nog niet helemaal zeker. Informatie van het Nibud uit maart 2022 geeft aan dat 3,05 euro per werkdag realistischer is. En de FNV denkt aan 6 euro per thuiswerkdag.

Kilometervergoeding of reiskostenvergoeding

Vanaf 1 januari 2023 geldt een iets hogere belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten: het aloude tarief van 19 cent wordt dan verhoogd naar 21 cent per kilometer. Per 1 januari 2024 wordt het 22 cent per kilometer. Per werkdag kan de werkgever òf de thuiswerkvergoeding, òf de reiskostenvergoeding belastingvrij geven.

Minimumloon

Het minimumloon gaat per 1 januari met 10,15 procent omhoog. Het kabinet verwacht dat dat ook leidt tot hogere lonen in loonschalen net boven het minimumloon.

Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht

Voordat een werkgever iets kan besluiten, heeft de ondernemingsraad recht op advies of instemming. Helaas, zo simpel is het niet. Wat onder het adviesrecht of het instemmingsrecht valt is in de praktijk niet altijd duidelijk. En ook niet wat het voorgenomen besluit nu exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft. Volg daarom de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 nog op 10 november. Bekijk hier het programma en schrijf je in!
Beeld: Shutterstock

Conflict over vakantiedagen na dienstverband: rechter geeft werknemer...

Na het einde van het dienstverband ontstaat een conflict over openstaande vakantiedagen. Omdat de werkgever geen goede administratie kan overleggen,...

Beeld: Shutterstock

Zorgaanbieder mag van rechter 11 werknemers verplicht overplaatsen...

Een zorgaanbieder in Noord-Holland wil vanwege ondermaats presteren en weigeren een verklaring tot verbetering te ondertekenen 11 werknemers van een...

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober...

Beeld: Shutterstock

Onze onderneming staat te koop. Moet de ondernemer ons inlichten?

'Onze bestuurder heeft aangegeven dat de onderneming te koop staat, maar heeft hiervoor nog geen adviesaanvraag gedaan. Mogen wij als...

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

Sinds 1 augustus 2024 is in de gehele Europese Unie de AI-Verordening van kracht. Deze wet stelt in de komende tijd verschillende eisen aan zowel...

(Een deel van) Het team van Sprengers. Vlnr: Suzanne Broens, Gabi Stouthart, Rudi van der Stege, Jasper de Waard, Loe Sprengers, Dennis Schwartz, Annette Terpstra en Pauline Burger. Foto: Koos Groenwold.

50 jaar Sprengers Advocaten: hoe rechtszaken inhoud geven aan de Wor

De Wor is niet in beton gegoten, maar biedt kaders waarbinnen de medezeggenschap zich kan bewegen. De rechtspraak geeft invulling aan deze wet, omdat...

Beeld: Shutterstock

Het nieuwe pensioenstelsel: welke stappen kan de or al zetten?

De Wet toekomst pensioenen is sinds 1 juli 2023 van kracht. Pensioenfondsen werken aan de overgang naar het nieuwe stelsel en informeren klanten over...

Or roept bij rechter succesvol nietigheid besluit in, maar besluit wordt tóch effectief

Or roept bij rechter succesvol nietigheid besluit in, maar besluit...

Een ondernemer besluit over 2023 geen loonstappen toe te kennen aan werknemers die verloond worden volgens de salaristabel in de cao. De or stelt dat...