Energiestress en winstverdeling

Energiestress en winstverdeling

Heeft u deze week ook voor het eerst sinds tijden met spanning uitgekeken naar Prinsjesdag? Welke maatregelen gaat de overheid treffen om te voorkomen dat BV Nederland failliet gaat? Of is de oplossing 'simpel': Poetin weg, probleem weg? .

In de organisaties waar ik de afgelopen weken kwam zijn de gestegen energiekosten het onderwerp van gesprek. Mensen worden persoonlijk geraakt, maar het bedrijf ook. Mensen die opeens in plaats van 75 euro nu € 475 per maand moeten betalen. De oproep op LinkedIn van een ziekenhuisdirecteur die alle specialisten vraagt om € 5.000 te doneren voor de medewerkers die de kosten niet meer kunnen dragen. Bij 15 procent van het totale personeel ligt loonbeslag op de salarissen!

Dan maar geen skivakantie

Ik schrik ervan, waar gaat dit heen? De buurman relativeerde: wij kunnen het wel lijden die 10 procent extra kosten, dan maar géén skivakantie. Maar vele families en gezinnen niet. Mijn vader belde vorige week nog in paniek, de huur was niet afgeschreven. Een korte analyse wees uit dat zijn vastelasten-rekening niet meer toereikend was door de huurverhoging en de verhoging van Eneco.

Mijn eerste reactie was: oei, die kosten stijgen hard maar dat pensioen stijgt niet mee. Gelukkig gaan de pensioenen en de AOW in januari omhoog en heeft hij nog voldoende financiële ruimte om de vaste lasten op te vangen, maar voor veel huishoudens ligt dat anders.

Bedrijven ook in de stress

Gisteren een bestuurder die uitlegt dat orders uitblijven, dat bedrijven voorzichtiger zijn geworden en dat de hogere energielasten niet verhaald kunnen worden bij de klant. De ophanden zijnde cao-verhoging moet ook ergens van gefinancierd worden. De bonden zetten in op de inflatiecijfers van 12 procent. Hoe dan? Bloemenkwekers die hun kassen deze winter uitzetten en massaal overgaan op het telen van viooltjes. Bedrijven die besluiten de deuren te sluiten omdat de energiekosten niet meer op te brengen zijn. Het MKB wordt hopelijk ook binnenkort gecompenseerd.

Mooie initiatieven, or denk mee

Tegelijkertijd zijn er ook lichtpuntjes. In de fabriek wordt nu gekeken hoe de restwarmte van de machines anders ingezet kan worden. Versneld worden er CO2-reductiemaatregelen ingezet. Werkgevers bieden aan tijdelijk extra loon uit te keren, of creëren een sociaal fonds voor mensen die hun lasten niet meer kunnen dragen.

Ondernemingsraden worden uitgenodigd om mee te denken, hoe kunnen we zuiniger omgaan met de energie? Ledlampen worden versneld opgehangen en het wagenpark wordt elektrisch, zonnepanelen worden zo spoedig mogelijk aangelegd. Thuis blijft helaas de warmtepomp waarschijnlijk nog even uit. Een wachttijd van een jaar.

Lees ook:

Maatregelen van Prinsjesdag

Het plafond van 290 euro per huishouden per 1 november stelt mij iets gerust. Tegelijk zullen de bedrijven die al door hun buffers heen zijn door de corona, ook support nodig hebben. Natuurlijk zijn er bedrijven die wel een flinke winst hebben gemaakt, juist door de corona.

Ik hoop dat zij het mooie voorbeeld van het ziekenhuis OLVG uit Amsterdam overnemen. Dan wel dat het inspireert om de helpende hand uit te steken. Wellicht kan bijvoorbeeld de or van Eneco of de AH of een soortgelijk bedrijf een oproep doen voor een herverdeling van de ontstane winsten. Hoe mooi zou dat zijn…

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar TienOpleidingen.nl. Contact? Tineke.visser@Tienopleidingen.nl

Tineke Visser

Tineke Visser

Tineke Visser is trainer, adviseur en procesbegeleider medezeggenschap en eigenaar van TienOpleidingen.nl.