Positie op actualiteit

Als inspiratie voor mijn eerste column dacht ik even in de database van OR-net te kijken naar de columns van mijn collega's. Opvallend genoeg trof ik daar aardig wat columns aan die aanvingen met de melding dat de columnist pas op het laatste moment begonnen was met schrijven. Iets met agendamanagement en onvoorziene omstandigheden...

Ik voelde meteen verwantschap! Het voordeel van niet zo lang van tevoren beginnen met schrijven is wel dat je de actualiteit kunt meenemen. Zo kan ik, heet van de naald, de uitwerking van het arbeidsmarktpakket van de minister SZW bespreken.

Flex minder, vast minder

In de ‘voortgangsbrief’ wordt het akkoord in de SER toegelicht voor de verbeteringen in de arbeidsmarkt. Het doel van de voorstellen is enerzijds om meer zekerheid te scheppen voor mensen in flexibele arbeidsrelaties. En aan de andere kant om flexibiliteit te bieden aan ondernemingen om wendbaarder te zijn. U herkent de leus ‘flex minder flex en vast minder vast’ van de vorige pogingen de arbeidsmarkt de verbeteren.

Niet erg baanbrekend

De belangrijkste voorstellen zijn een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, een verbod op nul-uren contracten, gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten. En ook een verkorting van de periode dat zij een tijdelijk contract mogen hebben. De periode waarna weer een tijdelijk contract aangeboden mag worden wordt verlengd van 6 maanden naar 5 jaar. De re-integratieverplichting voor ‘kleine’ werkgevers vervalt na 1 jaar, en het wordt mogelijk werknemers in geval van een calamiteit 20% minder te laten werken (de “CP-regeling”). Het is allemaal niet erg baanbrekend en de teneur is dat de minister netjes binnen de lijntjes kleurt die door de sociale partners zijn opgetekend.

Ook een rol voor de or!

Even ‘control-F’en’ door de ‘voortgangsbrief’ leert dat het woord ‘ondernemingsraad’ maar één keer terugkomt in het 32 pagina’s tellende document. Dat wil niet zeggen dat ondernemingsraden geen belangrijke rol spelen bij de veranderingen die worden beoogd. De ondernemingsraad kan invloed uitoefenen op het aannamebeleid, gelijke behandeling bevorderen, meedenken over regeling omtrent ziekteverzuim et cetera. Het loont de moeite om in de volgende or-vergadering naar de actualiteit te kijken en te zien waar positie kan worden gepakt. Hopelijk met wat meer baanbrekende resultaten tot gevolg!

Dennis Schwartz is advocaat bij Sprengers Advocaten

Lees ook:

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Or-leden worden regelmatig aangesproken door medewerkers met klachten over hun werkplek. Wat kun je als or-lid het beste doen of laten? In dit artikel bespreken we verschillende soorten klachten en geven we praktische tips.

Beeld: Shutterstock

Checklist: de or en het sociaal jaarverslag

Organisaties stellen jaarlijks een sociaal jaarverslag op om het sociaal beleid te evalueren. Waar moet de or op letten? Met deze checklist ondersteun je jouw HR-afdeling bij het maken van een (nog beter) sociaal jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Hoe moeten we in een kiesgroepenstelsel omgaan met tussentijdse...

Wij hebben een or die is samengesteld vanuit 4 kiesgroepen. Nu is een tussentijdse vacature ontstaan, maar er zijn geen kandidaten over van de vorige verkiezingen. Hoe moeten we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste financiële commissie

Als or ontvang je regelmatig financiële informatie, zoals kwartaalcijfers, jaarverslagen, begrotingen of overnamegegevens. Het instellen van een financiële commissie kan helpen bij het begrijpen en beoordelen van deze informatie. Met dit voorbeelddocument informeer je de bestuurder over de oprichting van deze commissie.

Manon Wenning

Lid van een startende or: 'We willen over veel iets vinden, maar dat...

Een startende or krijgt vaak veel op zijn bord, maar niet alles kan tegelijk worden opgepakt. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Manon Wenning, tijdelijk voorzitter van een pas gevormde or bij een welzijnsorganisatie.

Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Checklist: regelingen in het personeelshandboek

Over veel regelingen in het personeelshandboek heeft de ondernemingsraad iets te vertellen. Houd met deze checklist in de hand vinger aan de pols.

Beeld: Shutterstock

Bestuurder wil het vertrouwen in de or opzeggen, kan dat?

Onze bestuurder wil het vertrouwen in de ondernemingsraad opzeggen. Hij vindt het overleg te lastig, dat de or het personeel onjuist informeert en onnodig onrust zaait. Kan dat? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit onderdeelcommissie

De or kan een onderdeelcommissie instellen voor een afdeling of locatie, bestaande uit werknemers van het onderdeel en eventueel or-leden. Als de commissie met de leiding mag overleggen, krijgt zij de rechten en bevoegdheden van de or voor dat onderdeel, zoals aangegeven in het instellingsbesluit.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.