Voorzitter or Kamer kreeg ook klachten over Arib

Voorzitter or Kamer kreeg ook klachten over Arib

De ondernemingsraad van de Tweede Kamer heeft meerdere signalen ontvangen van ambtenaren over de werkwijze van oud-voorzitter Khadija Arib. Dat bevestigt voorzitter Michel Meerts na berichtgeving van de NOS. Hij zegt de signalen te herkennen die aanleiding waren voor een onafhankelijk extern onderzoek.

Volgens Meerts hebben ambtenaren van ‘meerdere uitvoerende diensten in de directe omgeving’ van de de toenmalige Kamervoorzitter laten weten dat ze ‘moeite hadden met haar gedrag’. Het ging om het ‘ontzettend afrekenen’ met ambtenaren die fouten begingen. Ook zou Arib mensen ‘onfatsoenlijk te woord’ gestaan hebben.

Meerts schat dat de ondernemingsraad over de 4 jaar waarin Arib voorzitter was meer dan tien klachten heeft ontvangen. Sinds zij is opgevolgd door Bergkamp, heeft hij geen klachten meer gekregen over het contact met de voorzitter.

Anonieme brieven

Bron van de ophef zijn twee anonieme brieven van medewerkers. Hierin beschuldigen zij Arib van machtsmisbruik, het creëren van een onveilige werkomgeving en het creëren van een onveilige werkomgeving. Ook vertrouwenspersonen en bedrijfsartsen zouden tientallen soortgelijke meldingen hebben ontvangen. Inmiddels heeft het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer ingestemd met een onderzoek. Ajib reageert woedend op de aantijgingen en ziet het als een politieke dolksteek in de rug. Vooral de ambtelijke top noemt zij in De Volkskrant 'enorm gepolitiseerd en machtsbelust'.

‘Eigenlijk kunnen we er niks mee’

De ondernemingsraad heeft op basis van de klachten geen actie ondernomen, aldus Meerts. ‘Eigenlijk kunnen we er niks mee.’ Dat komt volgens hem omdat er een ‘strikte scheiding’ is tussen het ambtelijke deel van de Kamer-organisatie en de politieke kant, onder wie de voorzitter. De ondernemingsraad kon volgens hem niet meer doen dan kwesties bespreken met de griffier. ‘De voorzitter is niet onze gesprekspartner.’ Wel is Meerts blij dat er een onafhankelijk onderzoek komt, heeft hij verklaard aan de NOS.

Meerts zegt dat er vanuit de ondernemingsraad geen contact is opgenomen met de dagelijkse politieke leiding van de Tweede Kamer, het presidium, en dat de or ook geen rol speelt in het onderzoek dat is aangekondigd. Als de onderzoekers vragen voor hem hebben, zegt hij zijn verhaal over de klachten van de ambtenaren ook met hen te delen.

Lees meer over