De or-skills van de toekomst: gedurfd onafhankelijk

De or-skills van de toekomst: gedurfd onafhankelijk

Welke competenties heb je als lid van de ondernemingsraad nodig in de moderne, complexe medezeggenschap? Lef, tikje brutaal, of waarde-gedreven? Dit artikel komt op zeven future skills, onder de paraplu 'gedurfd onafhankelijk'.

Trajecten van verandering en organisatieontwikkeling lopen tegenwoordig langere tijd en soms vrijwel continu; de or moet zich voortdurend een mening vormen over nieuwe perspectieven en scenario’s.

De or wordt in fasen betrokken en moet zich dus telkens afvragen tot welke volgende stappen een advies of instemming kan leiden. En via wetgeving heeft de or veel meer rollen gekregen. Denk aan privacywetgeving, preventiemedewerker, ziekteverzuim, beloningsbeleid, klokkenluiders, werkkosten.

Een inhoudelijke rol op steeds meer terreinen

Samenvattend kunnen we zeggen dat medezeggenschap tegenwoordig van de ondernemingsraad vraagt:

  • Een inhoudelijke rol op steeds meer terreinen, van ziekteverzuim- tot beloningsbeleid;
  • Complexe besluitvormingsprocessen kunnen overzien en daarin positie nemen;
  • Kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf, binnen de maatschappelijke en economische context.

Van één naar vier overlegtafels

Ik begeleidde eens een ondernemingsraad van een overheidsbedrijf. De eigenaren lieten een onderzoek doen naar de financiën en de levensvatbaarheid en de gemeentepolitiek nam, mede door veranderde wetgeving, besluiten over de toekomstige organisatie.

Eerst kon die ondernemingsraad gewoon met de eigen bestuurder zakendoen. Nu ineens niet meer, nu moest die ondernemingsraad met de bestuurder van de gemeente (de gemeentesecretaris) aan tafel zien te komen, met de gemeentelijke ondernemingsraad overleggen, zorgen dat hij adviesrecht zou krijgen, de politiek van zijn toekomstvisie overtuigen.

Dus van één overlegtafel met goed vastgelegde rechten naar vier overlegtafels met een onduidelijke positie. En dan nog contact houden met de eigen collega’s …

Zeven Future Skills

Om die rollen te kunnen vervullen, worden van or-leden competenties gevraagd, skills. Dit type moderne competenties noemen we ook wel Future Skills.

Het vertellen van wat je vindt:

1. Pitchen
2. Framen

Je mening vormen in overleg met anderen:

3. Netwerken
4. Onderhandelen

 Het grotere plaatje kunnen zien en keuzes maken:

5. Visievorming
6. Zichtbaar zijn

Je besluit dragen:

7. Ambassadeur zijn.

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

  5. 5

  6. 6

  7. 7

Gedurfd en onafhankelijk

Zonder schroom, onbevangen. Woorden die bij huidige praktijk van medezeggenschap horen. Zo’n gedurfd onafhankelijke opstelling is vooral een houding en een stijl, waarin de bovengenoemde zeven competenties de richting wijzen.

Onderdeel van de collectie

Houding en opstelling or

Wat heb je nodig om je or-werk goed uit te voeren? Hier lees je meer over de vaardigheden die nodig zijn en over de opstelling van de ondernemingsraad.

Isaäk Mol is geregistreerd medezeggenschapstrainer en adviseur bij Komeet.

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Zo ga je als or om met klachten van de achterban

Or-leden worden regelmatig aangesproken door medewerkers met klachten over hun werkplek. Wat kun je als or-lid het beste doen of laten? In dit artikel bespreken we verschillende soorten klachten en geven we praktische tips.

Beeld: Shutterstock

Checklist: de or en het sociaal jaarverslag

Organisaties stellen jaarlijks een sociaal jaarverslag op om het sociaal beleid te evalueren. Waar moet de or op letten? Met deze checklist ondersteun je jouw HR-afdeling bij het maken van een (nog beter) sociaal jaarverslag.

Beeld: Shutterstock

Hoe moeten we in een kiesgroepenstelsel omgaan met tussentijdse...

Wij hebben een or die is samengesteld vanuit 4 kiesgroepen. Nu is een tussentijdse vacature ontstaan, maar er zijn geen kandidaten over van de vorige verkiezingen. Hoe moeten we hiermee omgaan? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Beeld: Shutterstock

Model instellingsbesluit vaste financiële commissie

Als or ontvang je regelmatig financiële informatie, zoals kwartaalcijfers, jaarverslagen, begrotingen of overnamegegevens. Het instellen van een financiële commissie kan helpen bij het begrijpen en beoordelen van deze informatie. Met dit voorbeelddocument informeer je de bestuurder over de oprichting van deze commissie.

Beeld: Shutterstock

De 5 best gelezen artikelen van november

De redactie van ORnet zoekt iedere maand uit welke artikelen op de site het best gelezen zijn. Dit is de top 5 van november.

Manon Wenning

Lid van een startende or: 'We willen over veel iets vinden, maar dat...

Een startende or krijgt vaak veel op zijn bord, maar niet alles kan tegelijk worden opgepakt. In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en uitdagingen. Deze keer: Manon Wenning, tijdelijk voorzitter van een pas gevormde or bij een welzijnsorganisatie.

Beeld: Shutterstock

Nieuw op ORnet: onderwerpen volgen, artikelen opslaan en vragen...

Bij ORnet ontwikkelen we voortdurend nieuwe functies voor het platform. Zo is het nu mogelijk om artikelen op te slaan en deze op een later moment terug te lezen, een overzicht te bekijken van artikelen over de onderwerpen die je volgt, en via de site vragen te stellen die door onze experts worden beantwoord.

Beeld: Shutterstock

Zo zit het met internationale medezeggenschap: toerekening en...

Binnen internationale concerns kan medezeggenschap ingewikkeld zijn. Toch heeft de Nederlandse or soms recht op advies en instemming bij voorgenomen besluiten van het buitenlandse moederbedrijf. De kernbegrippen hierbij zijn toerekening en medeondernemerschap.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.