AI en jouw or

AI en jouw or

Digitalisering van werk en dagelijks leven is een realiteit die we niet weg kunnen wensen, maar doen we het goed? Ik was teleurgesteld toen bazen van techbedrijven waarschuwden dat AI gevaarlijk is. Zulke hypes verwacht je van mensen die het in het afgelopen decennium hebben gehad over het gekke idee dat computers slimmer worden dan mensen.

Het grote gevaar is niet kunstmatige intelligentie. Het gevaar is het gebrek aan echte intelligentie, namelijk menselijke intelligentie. Het gevaar is dat er besluitvormers zijn die wonderen verwachten van digitale oplossingen. En er is geen tekort aan verkopers die zulke verwachtingen scheppen.

Computers die slimmer zijn dan mensen

Wat mis ging bij de Belastingdienst is niet AI maar het feit dat de besluitvormers geloofden dat computers slimmer kunnen zijn dan mensen. Voor de toeslag-affaire zei een ‘specialist’ in een talkshow: “computers zijn nu zo slim dat ze jou beter kennen dan je jezelf kent. Ze weten al of jij wel of niet belasting gaat betalen, zelfs voordat jij dat zelf weet.” Helaas waren de presentator en iedereen in de studio onder de indruk.

Welk probleem lossen we op met dit programma? ”

Hoe reageert jullie or als de directie met een oplossing komt zoals het wervingsprogramma dat Unilever zou hebben geholpen om hun vrouwenquotum te bereiken? Zwijg je omdat je niet veel weet over AI, of stel je de volgende vraag: “Welk probleem lossen we op met dit programma?” Het antwoord zal natuurlijk zijn dat dat vooroordelen uit het systeem haalt.

De vooroordelen van de programmeur

Een goede reactie hierop is: “AI is software. Net als bij elke andere software worden vooroordelen van de programmeur of degene die de software bestelt gewoon in het systeem geprogrammeerd.” Het zijn de besluitvormers van Unilever die hebben besloten dat een bepaald percentage vrouwen leidinggevende posities moet bekleden, en niet het computerprogramma.

AI is gewoon geprogrammeerde instructie ”

Overheden en organisaties zouden moeten bepalen welke beslissingen niet aan AI kunnen worden overgelaten. AI is gewoon geprogrammeerde instructie. We moeten niet in de war raken door de verbazingwekkende rekenkracht.

Gelukkig leerde ik jaren geleden een goede definitie van AI in een cursus computerprogrammeren.

Makheni Zonneveld is specialist inclusie

Lees ook: