Worden de hersenen van elk or-lid genoeg benut?

Worden de hersenen van elk or-lid genoeg benut?

Herinner je je nog de reclamespotjes met de 'paarse krokodil' van een verzekeringsmaatschappij? Er zijn talloze voorbeelden van paarse krokodillen.

De gebruikelijke reactie is dat de persoon achter de balie geen brein heeft. Die persoon heeft natuurlijk wel een brein, maar de vraag is hoe dat brein wordt gebruikt. Ten eerste door de persoon zelf, en ten tweede door de teamleider. Dit geldt evenzeer voor or-teams, pvt-teams en or-commissies als voor werkteams.

Beter af met een robot?

Elk teamlid brengt zijn of haar denkwijze mee naar een ondernemingsraad, pvt of or-commissie. Waarom benutten teams niet de hersenen van elk teamlid? Er zijn medewerkers die niet beseffen dat ze er zijn om te denken, en niet alleen om te doen. Zulke medewerkers doen er goed aan om zichzelf overbodig te maken en vervolgens te zeggen dat digitaliseren, robotiseren en kunstmatige intelligentie (AI) mensen kunnen vervangen.

Benut de echte intelligentie

In werkelijkheid vervangt technologie ogen en handen, maar niet de echte intelligentie – menselijke intelligentie. Als je als teamlid alleen maar ‘doet’ en niet ‘denkt’, dan is het team beter af met een robot.

Helaas zijn er teamleiders die denken dat hun teamleden er alleen zijn voor het ‘doen’, en dus benutten ze niet de hersenen van hun mensen. Ze beseffen de onschatbare waarde van menselijke intelligentie niet en vergeten dat elk teamlid zonder extra kosten een brein meebrengt naar het werk.

Gezond verstand

Soms is het een kwestie van niet de moeite nemen om te luisteren naar de ideeën van anderen, maar soms gaat het over delegeren. Sommige teamleiders aarzelen om te delegeren, maar sommigen weten gewoon niet hoe.

Het volgen van beleid, regels en procedures is belangrijk, maar het voorbeeld van de paarse krokodil toont dat gezond verstand nog belangrijker is. Soms hebben medewerkers angst voor het niet volgen van onnodige regels en in zo’n geval is de teamleider degene die geen gezond verstand gebruikt.

Een hersenkrakertje

Hoe zit het met jullie ondernemingsraad, pvt of commissie? Bevordert de voorzitter het gebruik van jullie hersenen? Neemt elk teamlid het initiatief om zijn/haar hersenen te gebruiken? En hoe zit het met jouw werkteam?