Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

Cor NPO bezorgd over hardnekkige beeldvorming Klein

De centrale ondernemingsraad (cor) van de NPO wil van Frederieke Leeflang de garantie krijgen dat directeur Frans Klein niet aan het werk is. Dat heeft voorzitter Fred Kwint van de cor aan het ANP laten weten na berichtgeving van BNR. De cor is bezorgd over hardnekkige beeldvorming bij de omroep dat Klein terugkomt, en in feite doorgaat met zijn werk.

Klein trad eind november ‘tijdelijk’ terug als NPO-directeur na onthullingen in de Volkskrant over een structurele angstcultuur bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Klein was als mediadirecteur van die omroep jarenlang verantwoordelijk voor het programma. Hij zou volgens de Volkskrant zowel als directeur van de VARA als van de NPO op de hoogte zou zijn geweest van misstanden bij het programma van Matthijs van Nieuwkerk. De krant sprak in dat verband van een ‘burn-outfabriek’.

‘Gewoon aan het werk’

Maar Klein bezocht begin december toch een mediabeurs in Londen, iets dat al langer op zijn agenda stond. ‘Het hardnekkige gerucht gaat in Hilversum dat hij, naast zijn bezoek aan Londen, nog gewoon op kantoor zit’, laat Kwint weten. ‘Hij zou gewoon aan het werk zijn. Dat lijkt ons verstandig noch wenselijk en schadelijk voor het imago van de NPO.’

Daarom wil de cor op korte termijn opheldering van voorzitter van de Raad van Bestuur Federieke Leeflang over de geruchten. Het onderzoek naar de vermeende misstanden loopt nog zeker tot in het voorjaar van 2023. Tot die tijd heeft Frans Klein zijn functie neergelegd en wordt hij formeel vervangen door NPO-genremanager Remco van Leen.

Niet al te serieus

Een woordvoerder van de NPO heeft op 2 december bevestigd dat er een brief is ontvangen van de cor. In die brief uit de cor zijn grote zorgen over het gedrag van Klein. ‘Dat helpt niet mee om de beeldvorming tegen te spreken dat de Raad van Bestuur van de NPO niet al te serieus omgaat met de tijdelijke terugtreding van Frans Klein in verband met het op handen zijnde onderzoek', staat te lezen in deze brief. ‘Wij zullen de brief beantwoorden’, laat een woordvoerder weten. Inhoudelijk wil hij niet op de vragen van de ondernemingsraad reageren. Ook cor-voorzitter Kwint weigert verder commentaar tot de Raad heeft gereageerd op de brief.

‘Frans denkt dat hij terugkomt’

De beeldvorming rond Frans Klein lijkt hardnekkig. Een bron die de beurs in Londen ook heeft bezocht heeft op BNR verklaard dat Klein op de beurs tegenover andere Nederlandse deelnemers zou hebben aangegeven dat zijn afwezigheid slechts 'tijdelijk' is. Andere bronnen op met Mediapark gaan mee in die lezing. 'Frans denkt dat hij terugkomt', liet een omroepbestuurder zich recent ontvallen op een bijeenkomst.

Lees ook: