Ondernemingsraad BNNVARA kende geruchten over DWDD

Ondernemingsraad BNNVARA kende geruchten over DWDD

De or van BNNVARA kende de 'geruchten' over de onveilige werkcultuur achter de schermen van het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Omdat het volgens voorzitter Johan Reijnen bij geruchten bleef, heeft de or niet ingegrepen. Dat heeft Reijnen verklaard tegen het ANP.

‘Op het moment dat het bij geruchten blijft en er niet keihard een klacht binnenkomt - en in de tijd dat ik bij de or betrokken ben zijn die klachten nooit zwart op wit binnengekomen, ook niet mondeling - dan is het ook moeilijk’. Zo verklaarde Reijnen de opstelling van de or in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

‘Je hebt wel een concreet voorbeeld nodig waar je ook verder mee kan. Dus op het moment dat mensen zich melden en zeggen dat ze niet willen dat er verder ruchtbaarheid aan wordt gegeven, dan wordt het ook moeilijk om daar een vervolg aan te geven.’ Volgens RTL Nieuws heeft de Volkskrant onderzoek gedaan naar het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Bij de talkshow zou jarenlang een ongezonde werksfeer hebben geheerst, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen.

Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 1 december 2022.

‘Absoluut gefaald’

Reijnen vindt ‘absoluut’ dat BNNVARA in de begeleiding van Van Nieuwkerk gefaald heeft. Hij had beter gecoacht moeten worden, zegt de voorzitter en tevens eindredacteur bij de omroep. ‘Als je vijf dagen per week een uur lang live een programma presenteert dat op een gegeven moment zo toonaangevend wordt en je van jezelf vindt dat het iedere keer een 10 moet zijn, dat is voor geen mens vol te houden. Daarin moet je goed begeleid worden’, zei hij. ‘Dat lijkt me evident. En ik moet concluderen dat als je alle verhalen leest dat dat niet gelukt is, dat daar van alles is misgegaan.’

Grensoverschrijdend gedrag

Van Nieuwkerk maakte op 21 november bekend dat hij breekt met BNNVARA. Hij raakte op vrijdag 18 november in opspraak door een artikel in de Volkskrant. Daarin spreken oud-medewerkers van DWDD over grensoverschrijdend gedrag bij het programma, onder anderen door Van Nieuwkerk.

‘Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk’, zei de 62-jarige televisiemaker. ‘Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt.’

Lees ook: