Ongehoord

Ongehoord

Een opgenomen programma ging zomaar over in een uitzending van Ongehoord Nederland.

Nieuwsgierig geworden door de negatieve berichtgeving over die club, besloot ik de hele uitzending terug te kijken. Na 42 minuten met ongehoord nieuws te zijn vergast, stelde ik vast dat het nieuws geen nieuws was, maar iets wat me deed denken aan Voetbal Inside. Van Derksen weet je in ieder geval dat hij elk podium neemt om zijn mening over van alles en nog wat te ventileren; daar wordt hij ook voor ingehuurd trouwens.

Inkoppertjes

Bij Ongehoord Nieuws vervullen twee blondines de rol van Wilfred Genee: zij geven niet te missen voorzetjes die door de soms niets vermoedende studiogasten stuntelig werden ingekopt. Die inkoppertjes van deze 'would be' nieuwslezeressen, bleken echter niets anders dan door nep-ongehoorde burgers ingebrachte nonsens.

Afschermen?

In tegenstelling tot de felle kritiek die Ongehoord over zich heen krijgt, bleef ik met het gevoel zitten dat je dit niet serieus kunt nemen. De criticasters maken zich kennelijk zorgen over het effect dat die uitzendingen hebben op de argeloze burger en willen het liefst een verbod. Maar feitelijk stellen ze dat er een groep burgers is, die niet in staat is zich een deugdelijke mening te vormen en dat ze daarom afgeschermd moeten worden van nepnieuws en andere zaken. Of anders gezegd: het lijkt wel of ze willen zeggen dat die groep te dom is om echt van nep te onderscheiden.

Maar zeg dat dan gewoon! Nu speel je die hoax-ers in de kaart, want die zullen wijzen op het feit dat er 'ongehoorde' burgers zijn – niet zo moeilijk om mensen te vinden die beweren dat de overheid niet luistert – en dat diezelfde overheid er alles aan doet om hen het 'echte nieuws' te onthouden.

Als er al gediscrimineerd wordt in een uitzending, laat de beoordeling daarvan dan over aan betreffende instanties en of de rechterlijke macht.

Wat doet de ongehoorde werknemer?

De gemiddelde werknemer die zich ongehoord voelt wendt zich tot de vertrouwenspersoon, de vakbond en uiteraard de or. Kennelijk verschillen ongehoorde burgers van ongehoorde werknemers ...